
Transparency publiceert handreiking voor effectieve meldregeling in private en publieke sector
De noodzaak hiertoe is groot: volgens een evaluatie van de Klokkenluiderswet blijkt dat melders vaak ontevreden zijn en veel persoonlijk nadeel ondervinden na het doen van een melding.
Bovendien biedt de wet geen bescherming als een gemelde misstand niet als “structureel” of in het “maatschappelijk belang” wordt beschouwd, terwijl deze termen niet duidelijk zijn gedefinieerd. Transparency roept de minister van Binnenlandse Zaken op om dit juridische gat snel te dichten en moedigt werkgevers in de tussentijd aan om in hun interne meldregeling te kiezen voor een ruime definitie van misstand zonder extra vereisten.
Onredelijke eis aan klokkenluiders
De huidige wet stelt onrealistische eisen aan klokkenluiders. Als de gemelde corruptie of grensoverschrijdend gedrag niet wordt beschouwd als structureel of in het maatschappelijk belang, heeft de melder geen wettelijke bescherming. “Dat is verkeerd,” zegt Lousewies van der Laan, directeur van Transparency. “Elke vorm van corruptie vormt per definitie een maatschappelijke misstand. Het schaadt slachtoffers, ondermijnt onderling vertrouwen in de samenleving en zet druk op de economie. Hoe kan een werknemer die te maken heeft met seksuele intimidatie op de werkvloer bijvoorbeeld inschatten of deze kwestie structureel genoeg is om bescherming te krijgen? De wet, die juist zekerheid zou moeten bieden, doet in zo’n geval het tegenovergestelde.”
[....]